המחלה שמתחזה
אם השבוע תתפרץ אצלכם מחלת הצליאק-יכול להיות שלא תדעו זאת עד שנת 2015 זה לא שהמחלה נטולת סימפטומים,המחלה,שנגרמת מאלרגיה חמורה לגלוטן(חלבון שנמצא בחיטה ובדגנים אחרים),עלולה לגרום לשלשול,לגזים,להתכווצויות מעיים ולאובדן משקל.זו הסיבה שלעיתים קרובות סבורים הרופאים בטעות שמדובר בתסמונת המעי הרגיז.המחלה עשויה להתבטא גם בצורה של כאבי-פרקים,עייפות, או פריחה בעור.לא פלא אם כן,שמחלת הצליאק ידועה בתור המתחזה הגדולה,ושנדרשות בממוצע 11 שנה כדי לאבחן אותה. פאנל של מומחים,שכינס ביוני-2004 המכון הלאומי לבריאות בארה"ב,העריך ש-3 מליון אמריקאים סובלים מהמחלה-פי 10 משסברו קודם. המחלה לא גורמת רק לאי נוחות.הגלוטן מעורר תגובה חיסונית,שתוקפת את דופן המעיים ופוגעת בספיגת הסידן,הברזל וחומרי תזונה אחרים.במשך הזמן, אומר ד"ר דייויד אליוט,מנהל מרפאת הצליאק במרכז הרפואי של אוניברסיטת איווה,עלולה מחלת הצליאק לגרום לאוסטאופורוזיס(התדלדלות העצם)לאנמיה ולאובדן משקל חמור.קיים גם סיכון מוגבר ללקות בסוכרת,במחלה של בלוטת התריס,במחלת כבד ובדלקת פרקים. למרבה המזל,בשנים האחרונות הרבה יותר קל לאבחן את מחלת הצליאק, הודות לבדיקות דם אמינות יותר.אם התוצאות חיוביות-ביופסיה מהירה של המעי הדק מספקת תשובה סופית.מה שחשוב עכשיו,אומרים המומחים,זה ללמד את רופאי המשפחה לזהות את הסימפטומים,כדי שיבצעו בדיקה לגילוי המחלה. למרבה הצער,למחלת הצליאק,שנגרמת ככל הנראה על ידי פגם גנטי,אין מרפא.אבל יש תרופה שיעילה ב100%:להימנע מגלוטן.זה לא קל כמו שזה נשמע. החלבון המזיק נמצא כמובן בלחמים ובדגני בוקר,אבל הוא משמש גם-ולא תמיד הדבר מצוין על התוית-כתוסף בבשרים קרים,במרקים,ברוטב סויה,בחומץ מאלט ואפילו בממתקים.אם אובחנה אצלכם מחלת הצליאק,עליכם להיוועץ בדיאטנית מקצועית כיצד לסלק מהתפריט שלכם את הגלוטן. מאמר זה פורסם ב05.09.2004 בעיתון ידיעות אחרונות מ"טיים "מיוחד לידיעות אחרונות. תהיו בריאים.
אם השבוע תתפרץ אצלכם מחלת הצליאק-יכול להיות שלא תדעו זאת עד שנת 2015 זה לא שהמחלה נטולת סימפטומים,המחלה,שנגרמת מאלרגיה חמורה לגלוטן(חלבון שנמצא בחיטה ובדגנים אחרים),עלולה לגרום לשלשול,לגזים,להתכווצויות מעיים ולאובדן משקל.זו הסיבה שלעיתים קרובות סבורים הרופאים בטעות שמדובר בתסמונת המעי הרגיז.המחלה עשויה להתבטא גם בצורה של כאבי-פרקים,עייפות, או פריחה בעור.לא פלא אם כן,שמחלת הצליאק ידועה בתור המתחזה הגדולה,ושנדרשות בממוצע 11 שנה כדי לאבחן אותה. פאנל של מומחים,שכינס ביוני-2004 המכון הלאומי לבריאות בארה"ב,העריך ש-3 מליון אמריקאים סובלים מהמחלה-פי 10 משסברו קודם. המחלה לא גורמת רק לאי נוחות.הגלוטן מעורר תגובה חיסונית,שתוקפת את דופן המעיים ופוגעת בספיגת הסידן,הברזל וחומרי תזונה אחרים.במשך הזמן, אומר ד"ר דייויד אליוט,מנהל מרפאת הצליאק במרכז הרפואי של אוניברסיטת איווה,עלולה מחלת הצליאק לגרום לאוסטאופורוזיס(התדלדלות העצם)לאנמיה ולאובדן משקל חמור.קיים גם סיכון מוגבר ללקות בסוכרת,במחלה של בלוטת התריס,במחלת כבד ובדלקת פרקים. למרבה המזל,בשנים האחרונות הרבה יותר קל לאבחן את מחלת הצליאק, הודות לבדיקות דם אמינות יותר.אם התוצאות חיוביות-ביופסיה מהירה של המעי הדק מספקת תשובה סופית.מה שחשוב עכשיו,אומרים המומחים,זה ללמד את רופאי המשפחה לזהות את הסימפטומים,כדי שיבצעו בדיקה לגילוי המחלה. למרבה הצער,למחלת הצליאק,שנגרמת ככל הנראה על ידי פגם גנטי,אין מרפא.אבל יש תרופה שיעילה ב100%:להימנע מגלוטן.זה לא קל כמו שזה נשמע. החלבון המזיק נמצא כמובן בלחמים ובדגני בוקר,אבל הוא משמש גם-ולא תמיד הדבר מצוין על התוית-כתוסף בבשרים קרים,במרקים,ברוטב סויה,בחומץ מאלט ואפילו בממתקים.אם אובחנה אצלכם מחלת הצליאק,עליכם להיוועץ בדיאטנית מקצועית כיצד לסלק מהתפריט שלכם את הגלוטן. מאמר זה פורסם ב05.09.2004 בעיתון ידיעות אחרונות מ"טיים "מיוחד לידיעות אחרונות. תהיו בריאים.